I  N  D  I  V  I  D  U  A  L BUSINESS DESIGN LAB

S K Y F A L L House

Opublikowano 2015-03-19
S K Y F A L L  House

S K Y F A L L H O U S E Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego projektu domu, który zlokalizowany będzie w fantastycznej scenerii krajobrazu gór i lasów.

Obszerny materiał projektu domu można obejrzeć tu http://www.jabraa.pl/projekt/92.html

Działka, na której zaprojektowano budynek to długi, wąski prostokąt usytuowany w tkance podmiejskiej, w otoczeniu lasów, u podnóża górskich szczytów. Nowoczesna, minimalistyczna bryła budynku zdecydowanie wyróżnia się na tle sąsiedniej zabudowy. Za nadrzędny uznano jednak krajobraz górski, z którym koresponduje strzelista i geometryczna bryła drugiej kondygnacji, osadzona na horyzontalnej, prostej podstawie parteru. Budynek został odsunięty od linii zabudowy budynków sąsiednich i usytuowany w centralnej części działki, dzięki czemu nie koliduje z charakterem zabudowy bezpośredniego sąsiedztwa, a mieszkańcom zapewnia intymność i komfort. Architektura budynku to minimalistyczna prosta bryła parteru oraz wyraźnie wyodrębniona geometrycznie strzelista forma drugiej kondygnacji. Do tego zasadniczy element stanowi frontowa biała ściana rozciągająca się na szerokość działki, nad którą nadwieszono bryłę piętra. Ściana stanowi wyraźną granicę pomiędzy cześcią publiczną i prywatną, która jednocześnie jest cześcią budynku i ogrodzenia. W frontową ścianę wkomponowano bramę garażową i wejście w część prywatną posesji a jednocześnie zrezygnowano z ogrodzenia działki od strony wjazdu z drogi publicznej. Budynek w pełnej odsłonie prezentuje się za ścianą - horyzontalna, wydłużona podstawa parteru stanowi cokół dla geometrycznie ukształtowanej drugiej kondygnacji. Śnieżnobiały tynk nadaje lekkości bryle, a kamień i drewno wprowadzają zdecydowane kontrasty. Duże okna i przeszklenia rozświetlają wnętrza i pozwalają na pełną integrację z krajobrazem. Mieszkalna część parteru to pomieszczenia kuchni, jadalni i salonu oraz wyraźnie oddzielona od części dziennej główna sypialnia z łazienką i garderobą. Salon z jadalnią i kuchnia otwierają się szerokimi przeszkleniami na zadaszony taras, który praktycznie stanowi przedłużenie salonu. Na północno-wschodniej ścianie budynku przewidziano drugi taras z widokiem na góry, otwarty na ogród, dostępny z sypialni i łazienki. Na piętrze zaplanowano gabinet z wyjściem na taras, otwarty na krajobraz górski, pokoje z widokiem na las.

Z O B A C Z     T A K Ż E
Willa w Leśnicy
BARKA
Willa w bieli